İstenç Temelli Programlama

Yann Lecun'un ortaya koymuş olduğu "Objective driven AI" yaklaşımı fark yaratacak bence. Kendisinin paylaşımına burdan ulaşabilirsiniz.

Yıllar önce, 2014-15 civarları, "istenç temelli programlama" adını verdiğim bir yaklaşım olmalı diye düşünüp hızlıca not almıştım. Birkaç arkadaşımla da paylaşmıştım ama fikri ilerletmedim ve notlarım arasında kaldı. LeCun'un sunumunu izleyince fikirlerimizin benzer bir zeminde buluştuğunu fark ettim :) İnsan seviniyor tabi ama sadece "fakir tesellisi" kıvamında.

Sizlerle hem el yazısı notlarımı, hem de el yazımı okumakta zorlanılmasın diye temize çekilmiş halini paylaşmak istedim:

"Bu sabah aklıma geldi, yazdığımız bilgisayar programları hep önceden iyi tanımlanmış fonksiyon veya prosedürler oluyor. Veya başka yordamları çağıran rutinler oluyor. Bu, gerçek hayattaki davranışımıza benzemiyor. Mesela, insanlar bir şey yaparlarken çok iyi sıralanmış ve son derece kesin kurallara uyarak ilerlemiyor. Sadece bir şey yapmak istiyorlar ve bunu çok farklı yöntemler ile, arada yöntem ve karar değiştirerek ve çok farklı gerçekleştirme seviyelerinde yapıyorlar. Bu, çok karmaşık ve düzensiz gelebilir ama dünyayı bu yöntemlerle şekillendiriyoruz. Programladığımız makinalar ise aynı dizgiyi tekrar tekrar işletmekte.

İstenç ve sonuç temelli bir programlama yöntemi geliştirebilir miyiz? Şu anda uğraşılan AI bu mu?

Object oriented tasarım bile kısır kalıyor. İnsan diye bir class olsa onun metotları nasıl bir muhasebe rutini kesinliğinde tasarlanabilir? Metodun her tetiklenişinde eşsiz ve irrasyonel bir durum olmalı. Hele aynı classtan türemiş her insanın aynı metodunun aynı şekilde işlemesi son derece gerçekten uzak ve kısır. Belki de property ve method yerine WILL ve STYLE kullanılmalı?"

No comments: